25 november in theater De Nieuwe Regentes

Liefhebbers van gitaarmuziek en gitaristen bijeenbrengen, dat beoogt Gitaarfestival Den Haag. De eerste editie van dit festival vindt plaats op zaterdag 25 november in theater De Nieuwe Regentes en staat in het teken van 25 jaar Heeres Gitaarbouw. Deze Haagse bouwer is specialist in jazz- en flamencogitaren maar bewijst met zijn dubbelhalsgitaren experimenten niet te schuwen.

Het festival organiseert overdag workshops en lezingen, vertoont films en een overzichtstentoonstelling van Heeres’ instrumenten. ‘s Avonds komt de gitaar in al zijn facetten aan bod met optredens van jazz-, klassieke, flamenco- en popgitaristen van topniveau.

 

Middag: gitaarduo’s, dubbelhalsgitaren en 19e eeuwse componist

In de middag worden diverse workshops en lezingen gegeven.

 • Richard Heeres geeft een lezing over het bouwen van een elektrische en een akoestische dubbelhalsgitaar.
 • Terence Hansen laat zien hoe hij deze instrumenten bespeelt.
 • Olaf Tarenskeen en Axel Hagen (jazz) laten de ontwikkeling van gitaarduo’s van de Roaring Twenties tot nu zien, en larderen hun presentatie met spel.
 • Bij de workshop van Johan Frauenfelder (flamenco) worden bezoekers uitgenodigd hun gitaar mee te nemen en leren zij alles over de flamencovormen Rumba en Soleares.
 • Fernando Cordas (klassiek) vertelt over hoe zijn onderzoek naar de werken van Schumann leidde tot de ontdekking van gitaarwerken van een Nederlandse 19e-eeuwse componist.
 • Daan van den Bergh (cross-over) geeft een lezing over hoe akoestische instrumenten en elektronica elkaar beïnvloeden en speelt aansluitend zijn album Imagicial – It was an Epoch.

 

Avond: jazz, klassiek, pop en flamenco op topniveau

Het avondprogramma biedt een breed scala van gitaarklanken op topniveau.

 • Fernando Riscado Cordas (klassiek) is een toonaangevende gitarist, bekend om zijn interpretatie van 19e-eeuwse muziek maar ook Mompou en Bach zitten in zijn repertoire.
 • De jonge Braziliaan Marcio Philomena – met zijn eigenzinnige interpretaties van standards en popklassiekers – toont dat jazz springlevend is.
 • Terence Hansen (pop) komt over uit de Verenigde Staten om op zijn elektrische en akoestische dubbelhals gitaren te laten zien waar hij toe in staat is met zijn unieke tapping techniek.
 • Olaf Tarenskeen en Axel Hagen tonen met hun diepgaande kennis van de jazz en hun virtuositeit dat zij behoren tot het beste dat ons land te bieden heeft.
 • Tot slot het neusje van de zalm op flamencogebied: Johan Frauenfelder en Arturo Ramón laten zien waarom zij hun sporen ruimschoots hebben verdiend op de (inter)nationale podia.

Film Paco de Lucia

Op het gitaarfestival worden overdag twee films vertoond waaronder ‘Búsqueda’, een film over Paco de Lucia, de grootste flamencogitarist van de 20ste eeuw. Deze film wordt afgewisseld met de korte documentaire ‘Two Men and their Guitarz’. Hierin is te zien hoe een ‘road trip’ door de VS leidde tot de bouw van een dubbelhals gitaar voor Terence Hansen, gebouwd door Heeres gitaarbouw.

Tentoonstelling Heeres Gitaarbouw

Richard Heeres is misschien het bekendst om zijn archtops maar bouwt ook klassieke en flamencogitaren, nylon jazzgitaren, elektrische gitaren, steelstrings en elektrische en akoestische bassen. Zijn werk kenmerkt zich door een uitzonderlijk hoge precisie en gebalanceerde klank. De tentoonstelling laat de ontwikkeling zien van zijn instrumenten door de tijd.

Gitaarfestival Den Haag

Johan Frauenfelder liep al langer rond met het idee voor een terugkerend Haags gitaarfestival. De bekende flamencogitarist die met zijn band De Règâhs al jaren volle zalen trekt, wil met het festival gitaarliefhebbers, bouwers en muzikanten samenbrengen. Hij wil ook een podium bieden aan gitaristen en laten zien hoe hoog het niveau is waarop er in ons land wordt gemusiceerd en instrumenten worden gebouwd. Mede door het jubileumfeest van Richard Heeres kwam zijn plan in een stroomversnelling.

Kaarten en meer informatie

Meer informatie over het programma en om kaarten te bestellen: zie de website van Theater De Nieuwe Regentes. Meer informatie over Richard Heeres vindt u op de site van Heeres Gitaarbouw: www.heeresguitars.nl